Várpalota környéki szállások, programok, látnivalók

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Trianon Múzeum

  • Trianon Múzeum, Várpalota

Elérhetőségi adatok
Várpalota, 8100., Gróf Apponyi Albert liget 1. - térkép
06/88 372-721 ., 06/30 646-7089
trianonmuzeum@trianonmuzeum.hu

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát.

A Múzeumban bemutatott anyag a Kárpát-medence viszonylatában egyaránt felöleli a trianoni diktátum pontos történetét és következményeit, bemutatja az I. világháborút követő irredenta mozgalmak sajátosan szép produktumait, az anyaországhoz időlegesen visszacsatolt egyes országrészek „hazatérésének” boldog pillanatait, a II. világháború eseményeit, és a háború utáni, magyarokat sújtó kollektív, véres megtorlásokat.
Állandó- és vándorkiállításai révén a múzeumba látogatók átfogó ismereteket szerezhetnek az I. világháborút lezáró döntések következményeiről, az azt követő, sokszor vérzivataros történelmi folyamatokról.

Rendezvényeivel, tudományos és kulturális tevékenységével célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében ezer éve együtt élő közösségek hagyatékát, és hogy segítse és patronálja azon kezdeményezéseket, melyek a magyar nemzet fizikai és lelki széttagoltságát igyekeznek orvosolni. Ennek érdekében a Múzeum számos, eddig hiánypótló nemzetpolitikai kezdeményezést indított el: segítője volt a délvidéki magyarirtás áldozatait rehabilitáló folyamatok megindulásának éppúgy, mint a felvidéki deportálások és kitelepítések történetét érintő tudományos, társadalmi diskurzus megindításának is.

A Múzeumban bemutatott gyűjtemény nem csak a 20. századi nemzetvesztés tragikus eseményeit dokumentálja Újvidéktől Kassáig, Marosvásárhelytől Munkácsig, Nyitrától Varasdig. A puszta tények bemutatásával - reményei szerint - elindítja azokat a kollektív lelki mechanizmusokat, melyek a magyarság 20. századi tragédiáinak feldolgozásához, az össznemzeti sebek begyógyulásához vezetnek.

Az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes. Keressék bizalommal az összmagyarság lelkiismeretének és reményeinek múzeumát!

Mikor? • hétfő: zárva
• kedd-csütörtök: 10:30 – 16:00
• péntek-vasárnap: 10:30 – 17:00

Ár információ: Felnőtt: 1 200 Ft; Gyermek: 600 Ft;
Az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes.

További látnivalók, programok a környéken

Thury-vár (thumb)

Thury-vár

Várpalota

Balaton és a Velencei-tó között található Várpalota városa, melynek főterén...
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeuma (thumb)

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Mú...

Várpalota

A térség egyetlen vegyészeti múzeuma. Kémia és vegyipar nélkül ma már ninc...
Várpalotai Homokbánya (thumb)

Várpalotai Homokbánya

Várpalota

Ez a felhagyott homokbánya valójában igazi aranybánya – az is igaz azonb...
Látnivalók, programok lista Várpalota és környékén »

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben